Elfogadta a kormány a kisnyugdíjasoknak szánt 700 lejes egyszeri támogatásról szóló sürgősségi rendeletet. A munkaügyi minisztérium által kezdeményezett jogszabály értelmében a 700 lejes pótlékot júliusban kapják meg a legfeljebb 2000 lejes nyugdíjjal rendelkező személyek, mintegy 3,3 millióan.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a kormányülés után rámutatott: a kabinet hétről hétre fogadja el a Támogatás Romániának szociális és gazdaságösztönző csomag intézkedéseit. Eddig emelték a bruttó minimálbért a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, duplájára emelték a kórházi ellátásban és az időseket ellátó rendszerben az étkezésre szánt napi pénzösszeget, étkezési utalványokkal támogatják az egyszülős vagy legalább két gyereket nevelő családokat, a garantált bérminimumon élőket, a fogyatékkal élőket, valamint az 1500 lej alatti kisnyugdíjasokat. Az állami beruházásokat ezután is támogatja a kormány, üzemanyagpótlékot kapnak az árufuvarozók és személyszállítók, forgótőke-támogatást a hazai mezőgazdasági vállalkozások – sorolta az eddigi intézkedéseket a kormányfőhelyettes.

A munkaügyi minisztérium államtitkára, Cristian Vasilcoiu szerint a 700 lejes egyszeri támogatás 2,3 milliárd lejes terhet ró a költségvetésre, az összeg az idei nyugdíjalap 2 százalékának felel meg.