A XVIII. Hargitai Megyenapok keretében mutatták be hétfőn délután a kászonaltízi kultúrházban Daczó Katalin „Jeles alcsíkiak” című adattár első két kötetét. Az életrajzi adattár az Alcsík Kistérség Fejlesztési Társulás megbízásából készült, értékes adatokkal szolgál a csíki helytörténeti kutatásokhoz is.

A „Jeles alcsíkiak” kiadványsorozat első kötete 2020 decemberében jelent meg. Az első kötet, A-tól D-ig veszi számba azon személyiségeket, akik az Alcsík Kistérségi Fejlesztési Társuláshoz tartozó községekben születtek vagy életútjuk révén kötődnek Alcsíkhoz, maradandót alkottak, kiemelkedtek a közösségből és életpályájuk emlékezetre méltó. Az adattár első kötete 51 jeles személyiség életpályáját mutatja be. A második kötet, E-G-ig veszi számba a jeles alcsíkiakat, ez a kötet 2021 végére készült el, 27 jeles alcsíkit mutat be, és ebből 2 személy életútja kötődik Kászonhoz. A  Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, Kászon Község Polgármesteri Hivatala, Alcsík Kistérség Fejlesztési Társulás szervezte könyvbemutatón a szerzővel Gergely András, az Alcsík Kistérség Fejlesztési Társulás elnöke, a könyv kiadásának finanszírozója beszélgetett. Gergely Andrástól először azt kérdeztem, miért tartották fontosnak a kötetek kiadását és a kutatómunka folytatását.

Daczó Katalin évtizedek óta kutatja a neves csíki személyiségek életrajzát, több ezer személy adatai szerepelnek folyamatosan bővülő adatbázisában. Daczó Katalint a könyv megszületésének ötletéről faggattam.