A kormány meghosszabbította az idei év végéig a munkahelyvédelmi bértámogatást, amelyet azok a vállalatok kapnak, amelyeknek a termelése vagy az árbevétele 10 százalékkal csökkent. Az erről szóló sürgősségi kormányrendeletet hétfői ülésén fogadta el a kabinet.

Az úgynevezett „kurzarbeit” román változata szerint az állam fizeti azoknak az alkalmazottaknak a bruttó alapbérük 75 százalékát, akiknek a munkaidejük maximum 80 százalékban csökken. Az alkalmazottak közvetlenül a munkáltatótól kapják meg a juttatást, amelyet a munkáltatónak megtérít az állam. Azok a vállalkozások jogosultak igényelni ezt a támogatást, amelyeknek legalább az alkalmazottaik 10 százalékát érinti a csökkentett munkaidő, illetve az árbevételük vagy a termelésük 10 százalékkal csökkent. Az intézkedés jelenleg is hatályos, június 8-ig, a mostani kormányrendelet december 31-ig tolja ki az alkalmazási határidőt. A kormány a munkanélküliség szinten tartása érdekében döntött a bértámogatás meghosszabbításáról.

Az intézkedés része annak a nagyszabású szociális és gazdaságösztönző intézkedéscsomagnak, amelyet a kormánykoalíció április elején jelentett be. Ennek értelmében összesen 17,3 milliárd lej (1349,4 milliárd forint) értékű támogatást hirdettek meg a gazdaság különböző ágazatai és a szociálisan nehéz helyzetben levő állampolgárok megsegítése érdekében.