A Kárpát-medence legnagyobb irodalmi magánalapítványát hozták létre kolozsvári és budapesti székhellyel Méhes György Kossuth-díjas erdélyi író örökösei. Ezt az örökösök és a kuratórium tagjai hétfőn sajtótájékoztatón jelentették be Kolozsváron, a Bulgakov Irodalmi Kávéház teraszán.

Az író örököse, Nagy Elek elmondta: a Méhes György Alapítvány kezdetben 300 ezer eurós tőkével indul, melyet idővel 3 millió euróra kívánnak növelni. Így a Baumgarten Alapítvány után ez lesz a Kárpát-medence legnagyobb, irodalmat őrző alapítványa. Az alapítvány céljairól szólva kifejtette, ezek ugyanazok, melyek a névadó, a Nagy Elek néven született, majd Méhes György álnéven publikáló édesapja céljai is voltak.

Az eseményen Básti Juli, Jordán Tamás, a Nemzet Színésze, valamint Lukács Sándor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészek is részt vettek, miután előző este a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében felolvasószínház formájában adták elő Méhes György Ti földi Istenek (Bizánci capriccio) című, a ’90-es évekig fiókban őrzött egyfelvonásos színdarabját.

A sajtótájékoztatón Erős Kinga Andrea irodalomkritikus, a Magyar Írószövetség elnöke elmondta: megdőlt az a toposz, hogy a rendszerváltás előtt nem születtek és nem kerültek a fiókokba fontos irodalmi művek. Méhes György színműve is ezt bizonyítja.