A Brassó megyei Nagysinken lesz a NATO francia parancsnoksággal létesülő, mintegy ezer katonából álló romániai harccsoportjának súlypontja – közölte tegnap az Agerpres Vincent Minguet ezredest, a romániai előretolt NATO-jelenlét parancsnokát idézve.

A bukaresti francia nagykövetségen nyilatkozó ezredes kifejtette: a zászlóalj jelentős része még a Fekete-tenger partvidékén található Kogalniceanu légitámaszponton állomásozik, de a zászlóalj francia és belgiumi katonáihoz hamarosan holland katonák is csatlakoznak, június folyamán pedig jelentős részük átköltözik Nagysinkre, az ország központi részébe, ahol jobbak a gyakorlatozási feltételek. A francia katonák közösen gyakorlatoznak a brassói és csíkszeredai román hegyivadász alakulatokkal, a Romániában állomásozó amerikai egységekkel. Hozzátette: jelenleg könnyű páncélosokkal rendelkeznek, de később nehézfegyverek is érkeznek, amint elő tudják készíteni ezek karbantartását.

„Úgy vélem, 4-5 évig leszünk itt, egy erős, nehézfegyverekkel is rendelkező állandó zászlóaljat alakítunk ki,”- idézte a francia katonai parancsnokot az Agerpres hírügynökség.

Minguet a francia 27-es Annecy hegyivadász zászlóalj ötszáz katonájával március elején érkezett hazánkba.