Európában áprilisban eddig még soha nem tapasztalt mértékben csökkentek az újautó-eladások, ez már sorozatban a tizedik hónap volt, amikor csökkent a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma a kontinensen; a román piacon azonban jelentős mértékben nőttek az eladások tavaly áprilishoz mérten – közölte tegnap az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA).

A statisztikai adatokat az Európai Unió tagállamaiból, Nagy-Britanniából, valamint az Európai Szabadkereskedelmi Társuláshoz tartozó négy országból (Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc) gyűjtötték be. Ezek szerint 2022 áprilisban 830.447 autót helyeztek forgalomba Európában, míg egy évvel korábban 1,040 milliót (20,2 százalékos visszaesés). Az EU négy legnagyobb piaca (Németország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország) egyaránt két számjegyű csökkenést könyvelt el. A visszaesés Olaszországban volt a legnagyobb, 33 százalékos, és Spanyolországban a legkisebb 12,1 százalékos.

„A világjárvány 2020-as évét leszámítva ez volt a leggyengébb április az értékesítési volumenek tekintetében a statisztikai adatok közzétételének 1990-es kezdete óta’ – hangsúlyozza közleményében az az Európai Autógyártók Szövetsége. Ezzel szemben hazánkban éves összevetésben 23,4 százalékkal több autót helyeztek forgalomba idén áprilisban (8469 darabot), ez lévén a legnagyobb arányú növekedés Európában.

Az idei első negyedévben szintén Románia regisztrálta európai viszonylatban a legjelentősebb növekedést újautó-eladások terén. Az országban 35,6 százalékkal 37.447-re nőtt a forgalomba helyezett új autók száma, míg Európában 13 százalékkal 3,583 millióra csökkent.