Tovább gyűrűzik a botrány a Magyarország és Románia jégkorong-válogatottjának múlt heti mérkőzését követően elhangzott székely himnusz kapcsán. A Román Olimpiai Bizottság (COSR) megkereséssel fordul az ügyben az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD). Ugyanakkor állásfoglalásával azt sugallja, hogy a történtek mögött idegengyűlölő indítékok és nemzetárulás húzódik meg.

A Mihai Covaliu vezette szervezet ugyanis állásfoglalást kért egy tárcaközi bizottságtól, amely elvileg az antiszemitizmus, idegengyűlölet, radikalizálódás és gyűlöletbeszéd megelőzéséről és leküzdéséről szóló országos stratégia alkalmazásának monitorozásáért felelős.

Ugyanakkor jelentést kért a Román Jégkorong-szövetségtől a román hokiválogatott sportteljesítményéről, ezzel azt sugallva – amit egyébként a hokiszövetség főtitkára, Alexandru Nistor konkrétan is megfogalmazott –, hogy a többségben székely játékosokból álló válogatott szándékosan vesztett Magyarország ellen.

Nem sikerült destabilizálni a kormánykoalíciót a székely himnusz körüli botránnyal, noha létezett ilyen szándék. Erről Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes nyilatkozott Aradon, ahol újságírók arról kérdezték, hogy megromlott-e az RMDSZ viszonya koalíciós partnereivel, a Szociáldemokrata Párttal és a Nemzeti Liberális Párttal.

Az RMDSZ elnöke azt felelte, a koalíción belül nem esett szó erről, viszont a kormányban igen. Ő maga személyesen beszélt erről a miniszterelnökkel, aki a kormányülésen Novák Eduárd sportminisztert kérte fel a történtek ismertetésére. Kelemen szerint ugyan a botrányt egyesek a legmagasabb szintre akarták volna vinni, ez nem történt meg