Ukrajna most az ENSZ alapokmányát is védi – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután csütörtökön megbeszélést folytatott Kijevben António Guterres ENSZ-főtitkárral.

A találkozót követő sajtótájékoztatón az Interfax-Ukrajina hírügynökség szerint Zelenszkij kiemelte: fontos, hogy a főtitkár személyesen látta a Kijev melletti Bucsában és Borogyankában az orosz hadsereg által elkövetett háborús bűnök következményeit.

Az államfő megköszönte Guterresnek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott keddi megbeszélésén megvitatta a mariupoli civilek és sebesültek kimenekítésének kérdését. Kijelentette: Ukrajna számít az ENSZ segítségére a Mariupolban ukrán ellenőrzés alatt lévő Azovsztal acélipari üzem blokádjának megszüntetésében is.

Zelenszkij az ENSZ-főtitkárral folytatott találkozóján azt követelte, hogy állítsák le az ukrán állampolgárok erőszakos áttelepítését Oroszországba. Fontosnak nevezte, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága el tudjon jutni az ukrán állampolgárokhoz, és biztosítsa hazatérésüket.

Az elnök felszólított továbbá az ukrán élelmiszer-export számára nélkülözhetetlen kikötők blokádjának feloldására is, rámutatva arra, hogy a bolygón 400 millió ember függ az ukrán élelmiszerektől.

Közben Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes a Facebookon közölte, hogy újabb fogolycserét hajtottak végre az orosz féllel. Szavai szerint 45 ukránt, köztük 13 tisztet, öt sebesült katonát és 12 civilt szabadítottak ki orosz fogságból. Arra nem tért ki, hogy cserébe értük hány orosz katonát engedtek el.

Volodimir Zelenszkij csütörtök késő esti nyilatkozatában elítélte a kijevi rakétatámadásokat, amelyek António Guterres ENSZ-főtitkár látogatása alatt történtek, és azzal vádolta Oroszországot, hogy megpróbálja megalázni az ENSZ-t.

Zelenszkij szerint a támadás „sokat elárul Oroszország nemzetközi intézmények iránti valódi viszonyulásáról”. Az ukrán elnök úgy véli, hogy az orosz vezetés célja „megalázni az ENSZ-t és mindazt, amit a szervezet képvisel”. Ez „erős választ” kíván, tette hozzá.