Kolozsvári üzletemberek szerint Romániába jöhetnek az Ukrajnát elhagyó külföldi vállalkozások. Ugyanakkor hazánk vonzó lehet az Oroszországból a szankciók miatt kivonuló cégek számára is. Egyebek mellett ezt állapították meg a nemzetközi tanácsadó cégek képviselői, akik a román közszolgálati rádiónak nyilatkoztak.

Románia mellett szól az, hogy képzett munkaerővel rendelkezik, jó egyetemei vannak, hozzáférése van az élvonalbeli technológiákhoz és számottevő a belső piaca. Hátránya az országnak ugyanakkor a Lengyelországhoz, Szlovákiához és Magyarországhoz képest elmaradott infrastruktúrája. Ezért a multinacionális cégek azt ajánlják a kormánynak, hogy az európai alapokból modernizálja a vasúti közlekedését és építsen autópályákat.

Egy további javaslatuk az, hogy a hatóságok szakemberei készítsenek stratégiát azért, hogy ide csábítsák az Oroszországból kivonuló cégeket. Máris vannak olyan vállalkozások, amelyek tárgyalásokat kezdtek annak érdekében, hogy Kolozsvárra helyezzék át oroszországi leányvállalataikat. Ezek elsősorban az autóipar számára gyártott fémalkatrészek készítésével, építőanyagok, illetve élelmiszer-ipari cikkek gyártásával foglalkoznak. Egyes IT-cégek is szívesen jönnének a kincses városba.