Észak-Korea felgyorsítja nukleáris arzenáljának fejlesztését – jelentette be a kommunista ország vezetője, Kim Dzsong Un, miután részt vet egy hatalmas katonai parádén, amelyen interkontinentális ballisztikus rakétákat (ICBM) és más fegyvereket mutattak be az állami média keddi híradása szerint.

A parádét hétfő este tartották az észak-koreai fegyveres erők alapításának évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek keretében – közölte a KCNA állami hírügynökség.

A Reuters emlékeztet, hogy Phenjan fokozta a fegyverteszteket és a katonai erődemonstrációkat, miután elakadtak az Egyesült Államokkal folytatott denuklearizációs tárgyalások, és Dél-Koreában hivatalba lépett a konzervatív kormányzat.

Amerikai és dél-koreai tisztviselők szerint új építkezések jelei mutatkoznak Észak-Korea egyetlen ismert nukleáris kísérleti telepén, amelyet 2018 óta hivatalosan lezártak, ami arra utal, hogy Phenjan esetleg a nukleáris fegyverek tesztelésének folytatására készül.

„Köztársaságunk nukleáris erőinek teljes mértékben készen kell állniuk arra, hogy teljesítsék felelősségteljes küldetésüket, és bármikor mozgásba hozzák egyedülálló elrettentő erejüket” – mondta a KCNA által idézett észak-koreai vezető.