Több robbanás rázta meg a tegnap esti és a ma reggeli órákban a szakadár Dnyeszter Menti Köztársaságot. A hírek szerint személyi sérülés nem történt, viszont aknatalálat érte a tiraszpoli belbiztonsági minisztériumot, illetve megsemmisült két rádióantenna, amely a helyi sajtó szerint főként Oroszországba sugárzott adást.

A Moldovai Köztársaság kormánya szerint valakik szándékosan feszültséget keltenek, amelyet aztán ürügyként használnának fel. Az incidens célja, “hogy megingassa a biztonsági helyzetet a transznisztriai régióban, amelyet nem ellenőriznek alkotmányos hatóságok” – írta a chişinăui kormány, egyúttal nyugalomra szólítva fel mindenkit.

Már meg is jelent az első hivatkozás a transznisztriai incidensre. Az Oroszország által önállóként elismert  “Donyecki Népköztársaság” vezetője, Dmitrij Pusilin szerint az oroszoknak nem csak a szakadár állam teljes területét kell megszerezniük, hanem tovább kell folytatniuk a támadást egészen a Moszkvához hű Dnyeszter Menti Köztársaság felé, ahol “nemrég ismeretlen eredetű robbanások voltak”.

Maia Sandu moldovai elnöke összehívta az ország védelmi tanácsát a tiraszpoli incidens miatt.