A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2,2 százalékra csökkentette a 2022-es román gazdasági növekedési várakozását a kedden publikált Világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) című jelentésében.

A nemzetközi pénzintézet korábbi, őszi jelentésében még 4,8 százalékos növekedést valószínűsített. Az IMF prognózisa szerint 2023-ban 3,4 százalékkal nő a román gazdaság.

Az IMF becslése enyhén optimistább a Világbankénál, amely április elején 1,9 százalékos román gazdasági növekedésre számított. A kormány az idén 4,6 százalékos prognosztizált gazdasági növekedésre építette fel az idei állami költségvetést.

Az Európai Bizottság február elején még 4,2 százalékos gazdasági növekedést valószínűsített. Az IMF és a Világbank előrejelzése azonban már figyelembe veszi az orosz-ukrán háború következményeit. 

Tavaly 5,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP).

Az IMF az idén 9,3 százalékos román éves inflációra számít, ami két és félszer nagyobb a korábban előrejelzett 3,4 százaléknál. A jövő év végén a fogyasztói árindex várhatóan 4 százalékra lassul. Az IMF szerint a román folyó fizetési mérleg hiánya az idén GDP-arányosan 7 százalékra nő a korábban remélt 5,5 százalékról, majd 2023-ban 6,5 százalékra mérséklődik.

A Nemzetközi Valutaalap azzal számol, hogy a magyar bruttó hazai termék (GDP) az idén 3,7 százalékkal, jövőre pedig 3,6 százalékkal nő. Az októberi jelentésében még 5,1 százalékos növekedést várt 2022-re az IMF a tavalyi 7,1 százalékos bővülés után.

Az infláció a tavalyi 5,1 százalék után idén 10,3 százalékosra gyorsulhat az októberben várt 3,6 százalékkal szemben; jövőre az ütem 6,4 százalékra lassul az előrejelzés szerint.

A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint idén a globális gazdaság 3,6 százalékkal nő a januárban várt 4,4 százalékkal szemben, a jövő évi GDP-növekedési adatot 3,8 százalékról 3,6 százalékra mérsékelte a szervezet.