A várakozásokkal ellentétben a magyar vezetésű települések jelentős részében nagyon alacsony a részvétel a népszámláláson – hangzott el azon a tájékoztatón, amelyen a folyamatban levő összeírás félidős eredményeiről és a felmerülő problémákról számolt be az RMDSZ ügyvezető alelnöke, az országos népszámlálási munkacsoport vezetője, Horváth Anna és a magyar népszámlálási kampány lebonyolításával megbízott Közpolitikai Elemző Központ Egyesület elnöke, Barna Gergő szociológus.

Mint mondták, május 15-ig városokon legalább 35-40, falvakon 50 százalékos online részvételt kellene elérni ahhoz, hogy a második, hagyományos szakaszban a számlálóbiztosok hiánytalanul össze tudják majd írni a fennmaradó lakosságot. „Fokozott az alulszámlálás veszélye” – figyelmeztetett Horváth Anna.

„A nagyvárosi, fiatalabb, képzettebb lakosságot arra kérjük, töltse ki interneten a kérdőívet. Polgármestereinket, önkormányzati képviselőinket pedig arra szólítjuk fel, hogy vegyék nagyon komolyan a települési összeírópontok megszervezését és érjék el a kitűzött célszámokat” – fűzte hozzá az országos népszámlálási munkacsoport vezetője.

A sajtótájékoztatón ismertetett adatok szerint Sepsiszentgyörgyön a kitöltési arány 24 százalék, Marosvásárhelyen 19,5, Marosludason 22, Csíkszeredában 14,6, Maroshévízen 13,8, Tusnádfürdőn 10,8 – ezek a városok mind az országos átlag alatt vannak. Ezzel szemben a községekben jobban teljesítenek: Korondon 73 százalékát összeírták a becsült lakosságnak, Csíkrákoson 54, Kézdialmáson pedig 48 százalékát. A problémás helységek közé tartozik például Ditró, ahol csupán 5,9 százalékos a részvételi arány, Lázárfalván 6,7, míg Sepsibükszádon csak 2,6 százalékos.