Tovább nőtt Emmanuel Macron francia elnök előnye a szavazási szándékot vizsgáló felmérésekben, de miniszterelnöke szerint nem garantált Macron győzelme az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában, írja a Reuters. A centrista Macron és a szélsőjobboldali Le Pen azt a 22%-nyi szavazót próbálja megnyerni, akik az első fordulóban a szélsőbaloldali Jean Luc Melenchont támogatták.

A brit hírügynökség által idézett közvélemény-kutatások szerint Macron átlagosan a voksok 55,83 százalékára számíthat. Ez az eredmény több mint egy százalékponttal több, mint pénteken volt, illetve három ponttal jobb az első fordulót megelőző öt közvélemény-kutatás átlagánál.

Jean Castex miniszterelnök szerint azonban még túl korai lenne győztest hirdetni. „A játék egyáltalán nincs lefutva” – fogalmazott a kormányfő a France Inter rádióban.

Az Ipsos felmérése szerint Macron a szavazatok 56,5 százalékát szerezheti meg, ami fél százalékpontos növekedést jelent péntekhez képest, és 3,5 százalékpontot az első forduló előtt két nappal, április 8-án készült felméréshez képest.

Az Opinionway és az Ifop felmérései 56, illetve 55%-os eredményt valószínűsítenek Macronnak, ami a legmagasabb szavazási szándék április 10. óta.

A centrista Macron és a szélsőjobboldali Le Pen azt a 22%-nyi szavazót próbálja megnyerni, akik az első fordulóban a szélsőbaloldali Jean Luc Melenchont támogatták.

Melenchon pártja nem adott szavazási utasítást a második fordulóra, de Melenchon felszólította híveit, hogy ne Le Penre szavazzanak.

„Kolosszális hibát követnek el, ha Le Pen asszonyra szavaznak. Nem azt mondom, hogy szavazzatok Macronra, gondoljátok át, mi a legjobb, de Le Penre ne voksoljatok” – mondta a BFM TV-nek.

Melenchon hozzátette, hogy most a nyári törvényhozási választásokra fog összpontosítani, hogy baloldali többséget alakítson ki, és ő legyen az ország miniszterelnöke.

Az Elabe szintén kedden közzétett közvélemény-kutatása szerint Melenchon szavazóinak 42 százaléka most kész Macronra adni a voksát, ami 7 százalékkal több, mint a múlt héten.