Jóváhagyták az Országos Helyreállítási Terv részét képező 12 turisztikai-kulturális útvonalon szereplő műemlék listáját, amely 5 UNESCO világörökségi helyszínt is tartalmaz. A projekt kezdeményezője az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma, 103 millió eurót költ több mint 300 helyszín népszerűsítésére és 225 épület felújítására.

A szóban forgó listát az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma, a Vállalkozásügyi és Idegenforgalmi Minisztérium, Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium, valamint a Kulturális Minisztérium közös rendeletben hagyta jóvá. A turisztikai-kulturális útvonalak kialakítására február 25-én meghirdetett pályázatra március 20-ig 395 javaslat érkezett.

Az útvonalakra felkerült többek között a torockószentgyörgyi vár, a segesvári vár, a gernyeszegi kastély, az Urmánczy kastély, és más partiumi, székelyföldi kastélyok, kúriák – mondta Hegedüs Csilla államtitkár. A Hívogató Románia. Az országjáró projektkoordinátora hozzátette, Szent Lászlóhoz köthető öt helyszín is felújítására is sor kerül, például a szacsvai református templom, a kökösi unitárius templom és a bihari vár. Hagyományos falusi házak is megújulnak, például Bikfalván, Torockón, Verespatakon, Etéden vagy éppen Berethalmon.

Az épületek felújítását az Országos Befektetési Társaság (CNI) és a Kulturális Minisztérium koordinálja.

A PNRR által finanszírozott beruházások befejezésének határideje 2026. június 30.