Csaknem 2,5 millió ember, a statisztikai becslésekben szereplő lakosság 13 százaléka töltötte ki eddig online a népszámlálási kérdőíveket – derült ki a statisztikai intézet honlapján közölt adatokból. A lakás- és népességösszeírás kéthónapos kitöltési időszaka március 14-én kezdődött. A legtöbb kitöltött kérdőívet Bukarestből, Brassó, Kolozs és Temes megyékből töltötték fel a www.recensamantromania.ro poltálra.

A mostani népszámláláson először van lehetősége a lakosságnak online is kitölteni a kérdőívet, vagyis először nyílik alkalom arra, hogy mindenki saját maga írja be adatait, nemzetiségét, anyanyelvét, vallását. A nemzeti kisebbségek a saját anyanyelvükön tölthetik ki a kérdőíveket, köztük magyarul is. A népszámláláson megállapított etnikai arányoktól függ, hogy egy adott településen a kisebbségnek joga van-e anyanyelvű ügyintézésre és köztéri feliratozásra.

A hagyományos személyes lekérdezési időszak május 16. és július 17. között lesz, amikor a népszámlálási biztosok otthonukban keresik fel az embereket.