Bepereli a román államot a nyíltvízi földgáz kitermeléssel foglalkozó Black Sea Oil and Gas (BSOG). Az amerikai tulajdonban levő vállalat erről átiratban értesítette az Altalajkincsek Országos Ügynökségét (ANRM).

A cég a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó, úgynevezett offshore-törvény miatt fordul a párizsi kereskedelmi döntőbírósághoz, írja az economica szakportál.

Az ügy azért is érdekes, mert ígéretei szerint a cég idén elkezdi a kitermelést. Ugyanakkor még 2019-ben, amikor bejelentette, hogy megkezdi a beruházást, világossá tette, elvárja, hogy a román állam módosítsa az offshore-törvényt. Ugyanezt szabta feltételként beruházása elindításához az OMV Petrom is, amely a legjelentősebb fekete-tengeri lelőhely kiaknázására létrejött konzorciumot vezeti.

Az offshore-törvény jelenlegi változatát 2018-ban szavazta meg a parlament. A jelenleg is hatályos változat szerint a befektetők nem vonhatják le a beruházás ellenértékének jelentős részét az államkasszába befizetendő adókból és illetékekből. Az egymást váltó kormányok azóta többször is ígéretet tettek a törvény módosítására.