A világ vezetőihez csatlakozva a román államfő és a miniszterelnök is sürgeti az orosz hadseregnek tulajdonított „szörnyű bűntettek” kivizsgálását.

Klaus Iohannis Twitter-bejegyzésében azt írta: az ukrajnai orosz inváziónak „szörnyű, leírhatatlan”következményei vannak. A felelősöknek fizetniük kell. A nemzetközi igazságszolgáltatásnak kell érvényesülnie!”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szóvivője a BBC-nek adott interjúban arról beszélt, hogy az orosz hadsereg által kiürített területeken tömegsírokat találtak. Olyan emberek holttestére bukkantak, akiknek végtagjait összekötözték, és akiket tarkón lőttek. „Egyértelműen civilek voltak és kivégezték őket. Félig elégetett holttesteket találtunk, mintha el akarták volna tüntetni a gyilkosságok nyomait, de nem volt elég idejük” – mondta a szóvivő.

A Nexta ukrán televízió a helyi hatóságokra hivatkozva arról számolt be, hogy Irpinyben nőket és lányokat lőttek le, majd tankokkal átgázoltak rajtuk orosz katonák.

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az oroszok által elkövetett „kimondhatatlan borzalmak” sürgős kivizsgálását kérte.

Az ukrán legfőbb ügyész vasárnapi közlése szerint 410 civil ruhás holttestét találták meg a Kijev térségében, miután az ukrán erők visszafoglaltak több települést a régióban. Korábban az ukrán hatóságok bejelentették, hogy a fővárostól északnyugatra lévő Bucsa városában közel 300 személyt temettek el a visszavonuló orosz katonák egy tömegsírban.

Oroszország tagadja, hogy katonái civileket gyilkoltak meg Bucsában. Moszkva szerint a holttestekről készült felvételeket Kijev hamisította.

A hírek felháborodást váltottak ki Európában és az Egyesült Államokban is.