A szakértői munkacsoportnak április végéig kell elkészítenie a független szaktanulmányt az uniós erdészeti stratégia romániai gyakorlatba ültetésének lehetőségeiről és kihívásairól, július végéig pedig meg kell határozniuk a romániai erdőkre vonatkozó stratégiai célokat – közölte a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti tárca.

Kulcsfontosságú feladatunk van ebben az évben: meghatározzuk az erdőink jövőjét 2030-ig – mutatott rá a szakértői csoport első munkamegbeszélését követően Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A testület feladatának egy olyan szemlélet kidolgozását nevezte, amely egyensúlyt teremt az ország társadalmi és gazdasági szükségletei, valamint az erdők biológiai sokféleségének megőrzése között. „Nem szabad szem elől tévesztenünk azokat a romániai közösségeket, amelyek megélhetése még mindig az erdők erőforrásaitól függ. Ugyanakkor azt szeretném, ha a készülő stratégia konkrét megoldásokat nyújtana arra, hogy a romániai erdők ellenállóbbak legyenek a klímaváltozás kihívásaival szemben” – nyilatkozta a miniszter.

Az erdőkről szóló szaktanulmány és az Országos Erdészeti Stratégia elkészítése szerepel az Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terv célkitűzései között, 1,2 millió lejes finanszírozással. A stratégia kidolgozásában részt vesznek a brassói, illetve a szucsávai egyetem erdészeti karának oktatói, valamint az ágazat más szakértői.