Akkor is szeretünk titeket, ha nem ránk szavaztok – jelentette ki egy tegnap esti kolozsvári pódiumbeszélgetésen Márki-Zay Péter. A magyarországi ellenzék miniszterelnök-jelöltje úgy véli, Gyurcsány Ferenc 2004-ben számításból kampányolt a magyar állampolgárság kiterjesztése ellen, mivel tudta, hogy a határon túliak úgysem rá szavaznának. Szerinte ugyancsak számításból adott állampolgárságot és szavazati jogot Orbán Viktor, aki felmérte, hogy számíthat a szavazatukra.

„Mi vagyunk az elsők, akik szívvel-lélekkel támogatjuk a határon túli magyarságot, akkor is szeretjük és akkor is támogatjuk az itteni magyarok állampolgárságát, szavazati jogát, ha nem ránk szavaznak” – jelentette ki. A politikus újságírói kérdésre elmondta, meg kell őrizni a határon túli magyar közösségek jelenlegi támogatási szintjét, de úgy vélte: a támogatásokat politikamentesen, korrupciómentesen kell adni, arra, amire a magyar közösségek kérik.

A magyarországi ellenzék miniszterelnökjelöltje ma délelőtt Marosvásárhelyen újságíróknak és civileknek beszélt arról, hogy szerinte Orbán Viktor miatt asszimilálódni fognak az erdélyi magyarok.