A hét végén több tűzesetről számoltak be a hivatásos tűzoltók. Csütörtökön Galócáson kérték a segítségüket, ugyanis a település határában mintegy 50 hektáron égett a száraz növényzet. A helyszínre a hévízi és a gyergyószentmiklósi hivatásos tűzoltók vonultak ki, munkájukat a helyi és a gyergyóvárhegyi önkéntes alakulatok segítették. Az oltásban mintegy harminc katonai és önkéntes tűzoltó vett részt, és sikerült megakadályozniuk a lángok átterjedését a közeli gazdaságokra és erdős területekre. A lángokkal vívott küzdelmet az erős szél nehezítette.

Pénteken Székelyudvarhelyen, Salamáson két helyen, Remetén és Csíkszeredában riasztották a tűzoltókat, mind az öt helyen a száraz növényzet égett. Székelyudvarhelyen 100 négyzetméteren, Salamáson 5 hektáron, illetve újabb 2 hektáron, Remetén mintegy tíz hektáron, Csíkszeredában 50 négyzetméteren kaszálták le a lángok a száraz növényzetet.

Szombaton újból Székelyudvarhelyen vettek részt bevetésen a tűzoltók. A város melletti Rez-tetőn szintén a száraz növényzet lángolt, helyszíni beszámolók szerint a hatalmas füst a városból is jól látszott, a száraz növényzet mintegy 5-6 hektáron égett. A székelyudvarhelyi hivatásos, valamint az oroszhegyi és a fenyédi önkéntes tűzoltók vonultak ki helyszínre a tűz megfékezésére, a munkából az erdészet munkatársai is kivették részüket. A kadicsfalvi közbirtokosság területén az erdészeknek és a tűzoltóknak sikerült lokalizálniuk a tüzet, körbeföldelve, hogy ne terjedjen tovább. Szombaton éjszaka szakemberek felügyelték a területet, ha nem lesz csapadék, a felügyeletet ezen a héten is biztosítják. Az erdészet vezetőjének közlése szerint 1,8 hektáron okozott károkat a tűz.

Vasárnap Csíkszeredában, a csibai városrészben kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak: itt is a száraz aljnövényzet gyulladt ki. A csíkszeredai hivatásos tűzoltók mellett a rohammentő szolgálat munkatársai is a helyszínre érkeztek. A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség közlése szerint a helyszínre érkezett tűzoltók négy önálló tűzfészket azonosítottak, ezek közül egyikből a tűz átterjedt egy kerítésre. Egy személy pánikrohamot szenvedett, őt a rohammentők látták el. Délután már a zsögödi városrészen kellett beavatkozniuk, illetve Gyergyóalfaluban riasztották a lánglovagokat: ezúttal 60-70 hektár területen égett a növényzet, a lángok egy lombhullató erdő szélét is elérték. Ez utóbbi bevetésen a gyergyószentmiklósi hivatásos tűzoltók munkáját az alfalvi, a szárhegyi, a csomafalvi és remetei önkéntes alakulatok segítették.

A felsorolt esetekig idén már 19 esetben riasztották a tűzoltókat, segítségüket kérve a lángra kapott száraz növényzet oltásában. Történt ez annak dacára, hogy számtalanszor felhívták már a tűzoltók, s mellettük a különböző hatóságok a lakosság figyelmét arra, hogy tilos a száraz aljnövényzet égetése a termőterületeken. S azt is hangsúlyozták, hogy a száraz növényzettel borított területeken nagyon gyorsan terjednek a lángok, nagy erőfeszítésbe kerül megfékezésük, így a környéken lévő lakóházak, gazdasági épületek, erdők fokozott veszélynek vannak kitéve.

A dolgos emberről régen azt tartották, hogy ég a keze alatt a munka. Manapság a lusta ember választja a fárasztó munka helyett a gyufát területe megtisztítására.