Az orosz védelmi minisztérium vasárnap este ultimátumot adott az ukrán kormánynak, hogy hétfő hajnalig adják fel Mariupolt, a város védőit pedig felszólították, hogy tegyék le a fegyvert.

Mihail Mizincsev orosz vezérezredes vasárnap fenyegette meg az ukrán katonai vezetést, hogy ha nem adják meg magukat, ők lesznek felelősek a teljes humanitárius katasztrófáért.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes ugyanakkor hétfő hajnalban kijelentette, hogy nem lehet szó a megadásról.

„Ahelyett, hogy 8 oldalas levelekre pazarolná az időt, nyisson meg egy humanitárius folyosót” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Hétfő hajnali beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy körülbelül 400 civil keresett menedéket abban a mariupoli művészeti iskolában, amelyet orosz bombatámadás ért vasárnap.

„A romok alatt vannak, és nem tudjuk, hányan maradtak életben” – fogalmazott az ukrán elnök.

Az orosz erők korábban is bombáztak óvóhelyként szolgáló épületet. Múlt héten rakétatámadás érte a mariupoli színházat, amelyben több száz civil tartózkodott. Az épület előtti és mögötti térre napokkal a légicsapás előtt felfestették, hogy „Gyerekek”.