Állóháború alakult ki az ukrajnai frontvonalak legnagyobb részén – állapítja meg a háború 24. napjának végén az amerikai Institute for the Study of War kutatóintézet.

Az elemzés emlékeztet: az orosz kampány célja az volt, hogy légi és gépesített hadműveleteket hajtsanak végre Kijev, Harkov, Odessza és más ukrán nagyvárosok elfoglalására, és kormányváltást kényszerítsenek ki Ukrajnában.

Az ukránok azonban sikeresen feltartóztatták az orosz erőket, amelyek továbbra is korlátozott előrehaladást érnek el a hadszíntér egyes részein. Az intézet „nagyon valószínűtlennek” tartja, hogy az orosz támadás eredeti célja még elérhető. Úgy vélik, a katonai doktrína szerint a helyes orosz válasz az lenne, hogy befejezik a kampányt, elfogadnak egy esetleg hosszabb műveleti szünetet, és erőforrásokat gyűjtenek az új hadjáratot. Az orosz hadsereg ehelyett továbbra is kisebb erősítésekkel próbálja „életben tartani” ezt a kampányt, és valószínűleg erőfeszítése kudarcot fog vallani – értékeli az amerikai kutatóintézet.

Az elemzés szerint az orosz invázió kudarcában óriási szerepe volt Mariupol elhúzódó ostromának, amely komolyan meggyengítette az orosz erőket a kelet-nyugati tengelyen. Ha a város el is esik végül, aligha szabadul fel elegendő orosz harci erő ahhoz, hogy drámai módon megváltoztassa a hadjárat kimenetelét.

Hasonló véleményen van Michael Kofman, az amerikai haditengerészet elemzőközpontjának Oroszország-szakértője is, aki szerint – miután nem sikerült egyetlen nagyvárost sem elfoglalni – átfogó győzelem helyett Vlagyimir Putyin egyetlen jól kommunikálható részsikert akar elérni, és ez a szakadár „népköztársaságok” területi megerősítése lehet.