Csak a kormány által megszabott áron értékesíthetik a Romániában kitermelt földgázt a szolgáltatóknak 2021. április 1. és 2022. március 31. között a földgázkitermelő vállalatok.

Ezt az előírást az energiaárak korlátozásáról és növekedésének kompenzálásáról szóló, április elsejétől hatályba lépő sürgősségi rendelet tervezete írja elő.

E szerint a háztartási fogyasztókat ellátó szolgáltatók megawattóránkénti 150 lejes áron, a hőenergia-termelőket ellátó szolgáltatók és közvetlenül a hőenergia-termelő vállalatok megawattóránkénti 250 lejes vásárolhatják meg a Romániában kitermelt földgázt.

A tervezet szerint a legtöbb 100 kilowattóra (kWh) elektromos energiát elhasználók április 1-jétől 0,68 lejt fognak fizetni kilowattóránként az áramért, 100 és 300 kWh közötti fogyasztás esetén pedig 0,8 lejt. A földgázért 0,31 lejt kell majd fizetniük kilowattóránként a háztartási fogyasztóknak.A nagyfogyasztók kivételével – amelyek külön állami támogatásban részesülnek majd – minden romániai vállalat számára a villamos energia ára egységesen 1 lej, a gázé pedig 0,37 lej lesz kilowattóránként.

A rendelet előírásait megszegő vállalatokra az éves forgalmuk 1 és 5 százaléka közötti összegnek megfelelő bírság szabható ki.