Azt kérik Oroszországtól, vessen véget a konfliktusnak, és üljön tárgyalóasztalhoz – jelentette ki az izraeli külügyminiszter tegnap Bukarestben. Jaír Lapid, az izraeli diplomácia vezetője köszönetet mondott a román kormánynak azért, hogy segített az odesszai zsidó származású gyermekek kimenekítésében.

A román külügyminiszter szerint Bukarest több mint háromezer izraeli állampolgár és több mint 1200 zsidó származású ukrán állampolgár evakuálásában segédkezett és 12 menekültekkel teli repülőt indított Izraelbe. Bogdan Aurescu felkérte izraeli partnerét, hogy támogassa a Suceaván az Európai Unió támogatásával kialakított logisztikai központot az Ukrajnának szánt segélyek összegyűjtése és célba juttatása érdekében.

A román-izraeli kétoldalú kapcsolatokról szólva Aurescu elmondta, hogy idén harmadik alkalommal szerveznek közös kormányülést. Főként a mezőgazdaság, vízgazdálkodás, mesterséges intelligencia, kiberbiztonság terén lát lehetőséget a gazdasági együttműködés javítására.

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter Nicolae Ciucă miniszterelnökkel is találkozik és felkeresi a szeretvásári ukrán-román határátkelőt, ahol menekültek tízezrei érkeztek Romániába a háború kezdete óta.