A kormány az amerikai Last Energy amerikai vállalattal tárgyalt egy kísérleti jelleggel felállítandó, moduláris atomreaktor üzembe helyezéséről, amely az ország déli részén, Mioveniben épül meg – jelentette be tegnap Nicolae Ciucă miniszterelnök.

A kormány közleménye szerint az amerikai vállalat kisméretű, 20 megawattóra (MWH) villamosenergiát termelő moduláris atomreaktorokat gyárt. Hozzátették, hogy ez a projekt kiegészíti a már bejelentett beruházásokat, amelyek moduláris atomreaktorok telepítésére irányulnak. Ciucă szerint az amerikai cég két éven belül üzembe helyezné ezt a moduláris atomreaktort, amely az eredmények függvényében később bővítheti a teljesítményét. Rámutatott: Az Oltenia hőerőműnél lehetőség van arra, hogy viszonylag rövid időn belül még egy turbinát üzembe helyezzenek, ami 300 megawattórával növeli meg a termelési kapacitást, a

Marosvásárhely melletti radnóti új hőerőműnél is reményeik szerint sikerül befejezni a munkálatokat az év végéig, így ott is legalább 210 MWH-val növelhető a villamosenergia-termelési kapacitása.

Hazánk és az Egyesült Államok tavaly novemberben írtak alá kereskedelmi partnerségi megállapodást kisméretű moduláris atomreaktorok Romániába telepítéséről. Ennek értelmében Európában az első ilyen moduláris atomreaktor hazánkban épülne meg 2028-ig.