Oroszország a vártnál erősebb ellenállásba ütközik az ukrán hadsereg részéről, valamint váratlan nehézségekbe ütközik erői ellátása során – mondta a CNN-nek két, közvetlen ismeretekkel rendelkező magas rangú amerikai tisztviselő.

Vasárnapra virradóra hatalmas robbanások világították meg az eget Ukrajna fővárosa, Kijev közelében, és utcai harcok törtek ki a második legnagyobb város Harkiv központjában, miközben az ukrán erők megpróbálták visszatartani az orosz támadást.

A Fehér Ház több uniós országgal együtt bejelentette, hogy kizár bizonyos orosz bankokat a SWIFT-ből, a világ több ezer pénzintézetét összekötő magas biztonsági hálózatból.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy hajlandó lenne tárgyalni Oroszországgal, de elutasította az orosz javaslatot, hogy Fehéroroszországban tartsanak találkozót, amely Moszkva ukrajnai inváziójának egyik kiindulópontjául szolgált.

Vasárnapi közleményében civilek meggyilkolásával vádolta az orosz hadsereget, és dicsérte az ukránokat azért, mert van bátorságuk megvédeni magukat.

Egyúttal „a világ minden polgárához, Ukrajna barátaihoz, békéhez és demokráciához” szólva Zelenszkij azt mondta: „Bárki, aki csatlakozni akar Ukrajna, Európa és a világ védelméhez, jöhet, és az ukránokkal együtt harcolhat az orosz háborús bűnösök ellen”.
Hozzátette, hogy a csatlakozni kívánóknak fel kell venniük a kapcsolatot Ukrajna nagykövetségének védelmi attaséjával saját országukban.

Több mint 150 000 ember menekült el Ukrajnából az orosz támadás csütörtöki kezdete óta – mondta Filippo Grandi, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szombaton.