A tavalyi negyedik negyedévben az előzetes adatnál kevésbé esett vissza negyedéves bázison Németország bruttó hazai terméke a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatokon alapuló, pénteken publikált jelentése alapján.

Németország bruttó hazai terméke (GDP) 2021 negyedik negyedévében ár, szezonális és naptári hatásoktól megtisztítva 0,3 százalékkal csökkent 2021 harmadik negyedévéhez képest. Az előzetes negyedik negyedéves becslés 0,7 százalékos csökkenés volt.

A harmadik negyedévben 1,7 százalékkal nőtt a német GDP negyedéves bázison.

A Destatis a 2021 negyedik negyedévi végleges GDP-növekedési adat módosításával párhuzamosan a 2021-es éves GDP-növekedési adatot az előzetes 2,8 százalékról 2,9 százalékra javította fel.

Miután tavaly nyáron a gazdasági teljesítmény a növekvő kínálati és anyaghiány ellenére is növekedett, a német gazdaság fellendülését a negyedik fertőzési hullám okán bevezetett védelmi intézkedések év végi újabb szigorítása állította meg.

A tavalyi első negyedévben 1,7 százalékkal csökkent negyedéves bázison a bruttó hazai termék, a második és a harmadik negyedévben viszont 2,2 és 1,7 százalékkal növekedett, a negyedik negyedévben pedig 0,3 százalékkal csökkent.

Éves összehasonlításban 2021 negyedik negyedévében a GDP ár- és naptárhatással kiigazítva 1,8 százalékkal volt magasabb, mint 2020 negyedik negyedévében, szintén ár és naptári hatással kiigazítva.

Az ellátási szűk keresztmetszetek és a járványellenes intézkedések az év második felében lelassították a növekedést: 2021 második negyedévében a GDP még 10,8 százalékkal, 2021 harmadik negyedévében 2,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Míg a feldolgozóiparban 1,9 százalékkal, az építőiparban pedig 1,6 százalékkal nőtt a gazdasági teljesítmény a negyedik negyedévben az előző negyedévihez képest, a számos szolgáltató ágazatban a nyáron kezdődött fellendülést az újabb fertőzési hullám megállítására hozott intézkedések fékezték meg.

Az üzleti szolgáltatások ár, szezonális és naptári hatással kiigazított bruttó hozzáadott értéke 2021 negyedik negyedévében 0,9 százalékkal csökkent 2021 harmadik negyedévéhez képest. A gazdasági teljesítmény a kereskedelem, szállítás, vendéglátás terén 1,6 százalékkal, a közszolgáltatások, oktatás, egészségügy terén 3,9 százalékkal csökkent. A negyedév nagy vesztese a szórakoztató és rekreációs ágazatot magában foglaló „egyéb szolgáltatások” ágazat lett 10,0 százalékos teljesítménycsökkenéssel.

Éves összehasonlításban a növekedés gazdasági ágazatonként eltérően alakult a negyedik negyedévben: 2020 negyedik negyedévéhez képest 2021 negyedik negyedévében a feldolgozóiparban 1,7 százalékkal, az építőiparban 3,1 százalékkal csökkent az árakkal kiigazított bruttó hozzáadott érték.

A szolgáltatási ágazatokban viszont az előző év alacsony bázisához képest emelkedett, egyes esetekben jelentősen. Az üzleti szolgáltatók gazdasági teljesítménye például 7,7 százalékkal, az egyéb szolgáltatóké pedig 5,5 százalékkal nőtt. A közszolgáltatások, az oktatás és az egészségügy 3,3 százalékos növekedést ért el az előző évhez képest. A kereskedelem, közlekedés, valamint a vendéglátás 3,9 százalékos növekedését elsősorban a közlekedés, valamint a vendéglátás ágazat jelentős növekedése okozta, míg a kereskedelem gazdasági teljesítménye csökkent.

A Corona-válság által nem érintett utolsó negyedévhez, 2019 negyedik negyedévéhez képest 2021 negyedik negyedévében a német gazdasági teljesítmény még 1,1 százalékkal volt alacsonyabb.

Összehasonlításképpen a spanyol GDP a negyedik negyedévben még 4,0 százalékos elmaradásban volt a 2019 negyedik negyedévihez képest, Olaszország pedig 0,5 százalékos mínuszban, míg Franciaország 0,9 százalékos pluszban. Az Európai Unió egészében a negyedik negyedévben 0,4 százalékkal haladta meg a bruttó hazai termék a 2019 negyedik negyedévit. Az Egyesült Államok pedig már 3,1 százalékkal teljesítette túl a válság előtti utolsó negyedév bruttó hazai termékét.