„Azonnal hagyja el az országot!” – A legmagasabb szintre emelte az Ukrajnára vonatkozó riasztási fokozatot a román külügyminisztérium az ukrajnai és a fekete-tengeri régió biztonsági helyzetének súlyos romlása miatt – tájékoztat az Agerpres hírügynökség. A külügyminisztérium nyomatékosan kéri a román állampolgárokat, hogy ne utazzanak Ukrajnába, azok pedig, akik ideiglenesen Ukrajnában tartózkodnak, azonnal hagyják el az országot. A külügyminisztérium ugyanakkor nyomatékosan ajánlja, hogy ne utazzanak Ukrajna keleti részébe, azaz a donyecki és luganszki területekre, a Krím félszigetre, valamint Ukrajna északi és északkeleti határmenti területeire, ahol súlyosan romlott a biztonsági helyzet. A külügyi tárca figyelmeztetésében emlékeztet arra, hogy Románia nem ismeri el a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol városának az Orosz Föderáció általi jogellenes annektálását, amelyek a nemzetközi jog szerint továbbra is Ukrajna részei.

Vlagyimir Putyin elnök hétfő este elismerte a szakadár donyecki és luganszki területek függetlenségét, majd elrendelte, hogy Oroszország “békefenntartókat” küldjön Ukrajna donyecki és luganszki területeire.

Az Ukrajnában tartózkodó román állampolgárok az e-consulat.ro platformon keresztül, vagy telefonon Románia kijevi nagykövetségével, csernovici és odesszai főkonzulátusával, illetve szolotvinói konzulátusával közölhetik koordinátáikat. A külügyminisztérium konzuli osztálya ugyanakkor aktiválta az Ukrajnában ideiglenesen tartózkodó, konzuli védelmet és segítséget kérő román állampolgárok számára fenntartott forródrótot a 0040751084537-es telefonszámon.