Románia határozottan elítéli, hogy az Orosz Föderáció elismerte az ukrajnai Donyeck és Luhanszk önjelölt köztársaságok „függetlenségét” – közölte Klaus Johannis államfő. Az elnök által kiadott közlemény szerint Oroszország tette a nemzetközi jog, valamint Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának durva megsértése.

“Oroszország megszegi a minszki megállapodások aláírójaként vállalt kötelezettségeit is, amelyek így értelmüket vesztik. Oroszország, az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, cselekedeteivel veszélyezteti a világ békéjét és biztonságát, amelyet maga az ENSZ Biztonsági Tanácsa garantál, szándékosan megsértve az ENSZ Alapokmányában és a Helsinki Záróokmányban lefektetett nemzetközi jogi elveket. A nemzetközi közösségnek határozottan, azonnal és egyértelműen szankcionálnia kell Oroszország e felelőtlen döntését” – idézi az Agerpres hírügynökség a dokumentumot.

Klaus Johannis azt is leszögezi, hogy Románia határozottan támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, és partnereivel és szövetségeseivel összehangoltan fog fellépni a megfelelő válaszintézkedések érdekében.

Egy ENSZ-tagállam államiságának megkérdőjelezése olyan revizionista megközelítés, amely veszélyezteti a világ békéjét – üzente a roman kormány hétfő este a Twitteren. A kabinet elítél minden olyan kísérletet, amely Ukrajna területi integritásának megkérdőjelezésére irányul.

Az államfő és a kormány azt követően üzentek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap este elismerte a szakadár donyecki és luganszki területek függetlenségét, majd elrendelte, hogy Oroszország “békefenntartókat” küldjön Ukrajnának ezekre a területeire.