„Végrehajtják” az alkotmánybíróság döntését, amely szerint alkotmányellenes a maszkviselést kötelezővé tevő 2020/192-es sürgősségi kormányrendelet – nyilatkozta a mai kormányülés elején Nicolae Ciucă. A kormányfő hangsúlyozta, formálisan hatályban maradnak a védőmaszkra vonatkozó törvényi rendelkezések addig, amíg a Hivatalos Közlönyben megjelenik az alkotmánybírósági határozat szövege és indoklása. A miniszterelnök arra reagált ezzel a kijelentésével, hogy az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek találta azt a 2020-as sürgősségi kormányrendeletet, amely bevezette a kötelező maszkviselést.

A taláros testület azért nyilvánította alkotmányellenesnek a jogszabályt, mert elfogadása előtt nem láthatta a Törvényhozási Tanács. amely az alkotmány szerint minden törvényszöveget felül kell vizsgáljon, jogharmonizációs okokból. Ez azonban nem jelenti azt, hogy eltörlik a maszkviselési kötelezettséget az utcákon. Köztereken, bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyen jelenleg is kötelező a maszkviselés, ugyanis a január elején hozott legutóbbi intézkedés most is érvényben van.

A 2020. november 5-én elfogadott jogszabály ellen egyébként egy megbírságolt egyetemi hallgató emelt alkotmányossági óvást. A taláros testület mostani döntése nyomán bírósági határozattal megsemmisíthetik az orrot és szájat eltakaró védőmaszk viselésének elmulasztása miatt kiszabott bírságokat, ha azokat még nem fizették be.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a mai kormányülésen rámutatott, mindenki várja a taláros testület döntésének indoklását, de addig is megvizsgálták a hatályos jogszabályokat, és az 55-ös törvény világosan előírja, hogy a védőmaszk viselése kötelező minden zárt térben, a tömegközlekedési eszközökön és a fedett piacokon is. A tárcavezető hangsúlyozta, a maszkviselés nem tekinthető korlátozásnak, az intézkedés a járvány terjedésének megelőzését, lassítását szolgálja. Rafila korábban jelezte, hogy az újonnan fertőzöttek napi számának csökkenése közepette a kormány lazítások fontolgat: ezek sorában az első lépés lesz a kültéri maszkviselési kötelezettség eltörlése, az utolsó pedig az, hogy zárt térben sem lesz kötelező, csak ajánlott az orvosi maszk viselése.