Bemutatták az energiaszolgáltatók által kiállított számlák elszámolását leegyszerűsítő intézkedést a tárcaközi energiaügyi bizottság tegnapi ülésén. Az intézkedés, amely segít megvédeni a lakosságot és a gazdaságot az emelkedő energiaárak hatásaitól, a Hivatalos Közlönyben való közzétételt követően lép hatályba. A tanácskozáson részt vett Nicolae Ciucă miniszterelnök is.

A kormány közleménye szerint az elkövetkező napokban folytatódik az illetékes hatóságok és a szociális párbeszéd partnerei által előterjesztett javaslatok összegyűjtése annak érdekében, hogy meghatározzák a legmegfelelőbb fenntartható megoldásokat, amelyek biztosítják a háztartási fogyasztók és az üzleti környezet védelmét szolgáló intézkedések fenntarthatóságát az áremelési hullámokkal szemben. Jövő héten folytatódnak majd a megoldásokat megvitató ülések. Miután központosították a javaslatokat, elküldik azokat az illetékes minisztériumoknak elemzésre, majd bekerülhetnek az intézkedéscsomagba.

A cél az, hogy megtalálják a megfelelő rövid és hosszú távú megoldásokat a romániai energiahelyzet stabilizálására és az ország energiatermelési kapacitásának fejlesztésére – tájékoztatott a kormány.