Az akkreditált sajtó képviselői élőben közvetíthetik vagy rögzíthetik a parlament plenáris ülésekeit és a bizottsági üléseket, egy házszabály módosító kezdeményezés szerint. A PNL, a PSD, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek képviselőházi frakciója javaslata értelmében szigorúbban büntetnék ugyanakkor a kiabáló, verekedő, az ülést élőben közvetítő vagy bannerekkel tüntető képviselőket. A rendelkezések megsértése a tilalmakat megszegő személynek vagy személyeknek a teremből való azonnali kiutasítását vonná maga után, amelyet az ülésvezetőnek kell elrendelnie.

A házszabály módosításáról szóló tervezetet elküldték az illetékes bizottságnak, amely mai ülésén vitatja meg a kezdeményezést.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ügyvivő elnöke, Cătălin Drulă tegnap este közölte, hogy az általa vezetett párt képviselői is módosító javaslatot nyújtanak be a házszabály módosító tervezethez, ugyanis vannak benne olyan rendelkezések, amelyek csökkentik az átláthatóságot, ezért el kell távolítani őket. És konkrétan utalt arra a rendelkezésre, amely megtiltaná, hogy a törvényhozók vagy a plenáris ülésen részt vevő más személyek élőben közvetítsék az üléseket vagy felvételt készítsenek ezekről. Az USR ‘nyilvánosan elítél mindenféle erőszakos és agresszív megnyilvánulást’, és minden olyan intézkedést támogat, amely a román parlamentben a huliganizmus ellen irányul – nyilatkozta Cătălin Drulă.

A módosító javaslat oka, hogy George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség társelnöke (AUR) hétfőn sértegette és megzavarta beszédében Virgil Popescu energiaügyi minisztert. George Simion tegnap azt nyilatkozta, hogy nem áll szándékában betartani az új szabályokat, ha ezek érvénybe lépnek. Az AUR társelnöke úgy fogalmazott, arra bátorít mindenkit, aki igazságtalan törvényekkel találkozik “szegje meg a szabályt és vállalja a következményeket”.

Mint ismert, a főügyészség bűnvádi eljárást indított George Simion ellen hivatalos személy elleni erőszak, valamint közrend- és közcsendháborítás miatt.