Romániának további erőfeszítéseket kell tennie, ha azt akarja, hogy állampolgárai vízum nélkül utazhassanak az Amerikai Egyesült Államokba – jelentette ki Románia washingtoni nagykövete, Andrei Muraru a digi24.ro műsorában.

A nagykövet szerint a legfőbb akadálya a vízummentességnek az, hogy jelenleg túl magas, 10 százalékos az aránya a sikertelen vízumkérelmeknek. Andrei Muraru kifejtette: az 1986-tól érvényben levő amerikai törvények szerint abban az esetben vehetnek fel egy államot a Visa Waiver – vízummentességi – programba, amennyiben egy pénzügyi évben a vízumkérelmek legtöbb 3 százalékát utasítják vissza. A visszautasítás okai különbözők lehetnek: a kérelmező egy korábbi látogatáskor meghaladta a tartózkodási időszakot, drogkereskedelemben vett részt, vagy egyéb törvénysértést követett el.

Románia washingtoni nagykövete hangsúlyozta: az államnak több pénzt kell költenie a polgárok tájékoztatására annak érdekében, hogy a vízumkérelmek visszautasítási aránya elérje a szükséges szintet.