Több mint 170 ezer lejre róttak ki bírságot a hatóságok a parlament épületénél a kötelező munkahelyi Covid-igazolvány bevezetése elleni, tegnap délelőtt zajlott tüntetés miatt – közölte a belügyminisztérium. Az engedély nélküli demonstráció 14 szervezőjét – akik hat civil szervezet és egy parlamenti párt tagjai – összesen 140 ezer lejre büntették. Eddig 167 résztvevőt azonosítottak, akikre 34.300 lej értékben szabtak ki bírságot. A tüntetés résztvevőinek azonosítása és megbírságolása folytatódik – áll még a belügyi tájékoztatásban.

Lucian Bode belügyminiszter elrendelte, hogy a szaktárca ellenőrző testülete haladéktalanul végezzen ellenőrzést a megmozdulásra kivezényelt rendvédelmi szervek bevetésének megszervezése kapcsán.

A közlemény szerint négy jármű megrongálása miatt indult vizsgálat, eddig kettőnek a tulajdonosa nyújtott be előzetes magánindítványt.

Tegnap több mint 1500 személy, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) törvényhozói és szimpatizánsaik tiltakoztak a bukaresti parlament környékén a Covid-igazolvány bevezetése és a koronavírus-járvány indokolta korlátozások ellen. A tüntetők egy része behatolt a parlament udvarára, a csendőrség próbálta meggyőzni őket, hogy hagyják el az intézmény területét. A fővárosi csendőrség erősítést küldött a helyszínre. A megmozdulás egyik szervezője, George Simion AUR-társelnök „átvezényelte” a tüntetők egy csoportját a kormány székházához.