Az igazság kiderítése és az 1989. decemberi „borzalmak” felelőseinek megbüntetése a romániai igazságszolgáltatás „megbocsáthatatlan adóssága” – jelentette ki Klaus Johannis államfő ma, a román forradalom és szabadság győzelmének napja alkalmából.

Az államelnöki hivatal által továbbított üzenetben Johannis úgy fogalmaz: “szégyenletes, hogy harminckét évvel a romániai forradalom után senki sem fizetett a szörnyű mészárlás áldozataiért. A román igazságszolgáltatás nem nyugodhat addig, amíg a forradalomban elesettekért felelős személyeket nem azonosítják és nem vonják felelősségre”.

Az elnök üzenetben hangsúlyozza, az 1989. decemberi forradalom Románia jelenkori történelmének origója, amely gyökerestől változtatta meg az ország sorsát. A diktatúra legyőzése azonban túl sok fiatal életébe került. Ezen a napon az ő áldozatuk előtt kell tisztelegnünk – teszi hozzá.

Az 1989 decemberében történt események indították el Romániát a demokrácia útján, nyitották meg az utat a NATO, az Európai Unió, az Egyesült Államokkal való stratégiai partnerség felé, és emelték Romániát a régió biztonságának fontos elemévé. A valós történelmi eseményeket a fiataloknak is meg kell ismerniük.

Polgári kötelességünk az azóta elsajátított európai elvek és jogok védelme, amelyről soha nem mondhatunk le – olvasható Klaus Johannis államfő üzenetében.