Szinte teljes mértékű energetikai függetlenséget biztosíthat Romániának a Fekete-tenger alatt levő, Neptun Deep elnevezésű gázmező kitermelése – jelentette ki Virgil Popescu energiaügyi miniszter.

A tárcavezető az Euractiv portálnak elmondta, hogy a hatóságok mielőbb a Parlament elé terjesztik azt a törvénymódosító javaslatot, amely a befektetők számára kedvezőbb feltételeket biztosít a jelenleginél. A hatóságok az idénre ígérték ennek a jogszabálynak az elfogadását, de ez egyelőre nem történt meg. A miniszter ennek ellenére reményét fejezte ki, hogy 2026-ban az osztrák OMV és a Romgaz román állami vállalat elkezdheti a földgáz kitermelését. Csak a Neptun Deep gázmezőből évente 10 milliárd köbméter földgáz hozható felszínre, miközben Románia éves gázfogyasztása mintegy 12 milliárd köbméter – emlékeztetett a miniszter.

A Romgaz részvényesi közgyűlése egy hete hagyta jóvá, hogy az állami vállalat megvásárolja az amerikai ExxonMobilnak a fekete-tengeri Neptun Deep elnevezésű gázmezőben birtokolt 50 százalékos részesedését.