Adrian Caciu pénzügyminiszter azt szeretné, ha Romániában is minden közberuházásból elkezdett építkezésnél munkásokat lehetne látni úgy, mint Magyarországon. A tárcavezető erről tegnap esti kormányülést követően beszélt. 

A pénzügyminiszter közölte, hogy a 2022-es költségvetést várhatóan hétfőn fogadja el a kormány és küldi el a Parlamentnek. Caciu közölte, hogy a tegnapi ülésen jóváhagyták a költségvetés sarokszámait tartalmazó rendeletet, e szerint az államháztartás hiánya nem haladhatja meg jövő évben a bruttó hazai termék (GDP) 5,84 százalékát. Hozzátette: közberuházásokra a GDP 7 százalékát, 92 milliárd lejt fordítanak, ami történelmi csúcsot jelent. „Nem fogunk tejben-vajban fürödni, de legalább lássunk minden útépítkezésnél munkásokat úgy, ahogyan Magyarországon látunk” – mondta Caciu.

A kormány több szociális jellegű rendeletet is elfogadott tegnap. Ezek közé tartozik, hogy a távhő kedvezményes, 5 százalékos lakossági áfája már január 1-től hatályba lép. Az 1600 lejjel egyező vagy ennél kisebb öregségi járandósággal rendelkező nyugdíjasok egyszeri támogatásra jogosultak januárban, hogy ezzel enyhítsék az elszabadult energiaárak és a jelentősen megemelkedett infláció okozta kiadásaikat.