A karácsonyi szabadságok idejére külföldről hazalátogatók tömeges érkezésére számítva erősítést vezényeltek a legforgalmasabb határátkelőkhöz – közölte tegnap a határrendészet.

Az ünnepek idején országszerte 3800 határrendőr fog szolgálatot teljesíteni a román határokon, felkészülve arra, hogy szükség esetén a belépő oldalon a határátkelők infrastruktúrája megengedte maximális kapacitással dolgozzanak. A határrendészet közleménye is felhívta a figyelmet arra, hogy december 20-tól kezdődően a Romániába utazóknak szintén ki kell költeniük a PLF (Passenger Locator Form) digitális járványügyi adatlapot, függetlenül attól, hogy közúti, vasúti, légi, vagy vízi járművel érkeznek-e az országba. Belépéskor az úti okmányok ellenérzésekor a határrendőrség informatikai rendszerében megjelenik, hogy a plf.gov.ro kormányzati honlapon elérhető adatlapot előzetesen kitöltötték-e. Az utast ennek hiányában is beengedik az országba, azzal a figyelmeztetéssel, hogy ha 24 órán belül nem tölti ki a digitális járványügyi adatlapot, akkor 2000-től 3000 lejig terjedő bírságra számíthat.

Összesen 12 magyar-román közúti határátkelő üzemel, a várakozási időkrőla politiadefrontiera.ro honlapon lehet tájékozódni.