Románia év végéig megkapja előfinanszírozásként az országos helyreállítási tervében (PNRR) szereplő csaknem 30 milliárd eurós összeg 13 százalékát, azaz 3,8 milliárd eurót – nyilatkozta tegnap Siegfried Mureşan.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) európai parlamenti képviselője szerint a helyreállítási terv esetleges újratárgyalásával többet veszítene az ország, mint amennyit nyerne. Mureşan, az Európai Parlament EPP-frakciójának költségvetési ügyekben illetékes alelnöke rámutatott: hathavonta be kell számolni az EB-nek a végrehajtott beruházásokról és reformokról, és a konkrét célkitűzések teljesítésének függvényében kapja majd meg a további összegeket az ország.

Mureşan arról is beszámolt, hogy az Európai Unió 27 tagállama közül eddig 26 nyújtotta be helyreállítási tervét és 22-t el is fogadott az EB. 18 országnak már utalták az előfinanszírozást, és Spanyolország – amelynek a tervét az elsők között hagyták jóvá – november 16-án már be is nyújtotta első fizetési igénylését. Hangsúlyozta: az országos helyreállítási terv sikeres gyakorlatba ültetésének záloga, hogy ne módosítsanak rajta.

Mureşan arra is kitért, hogy Románia a határidők szorításában áll: minden, a PNRR-ből finanszírozott beruházást el kell kezdeni 2023. december 31-éig, és be kell fejezni 2026. december 31-éig. Ha egy beruházás nem illeszkedik ebbe az időkeretbe, a ráfordított összeget az EB ‘akkor sem téríthetné meg, ha akarná, mert nincs rá jogalapja’.