Több határidő átírása után úgy tűnik, hogy egy éven belül felszállhatnak az első gépek az ország földrajzi közepén épülő Brassó-Vidombáki Nemzetközi Repülőtéren. Szélsőséges esetben legfeljebb két-három havi csúszás lehetséges – nyilatkozta a Figyelőnek Jakab István Barna volt projektmenedzser-helyettes, a Kovászna megyei önkormányzat jelenlegi alelnöke.

A reptér készültségi foka 80 százalékra becsülhető, de az infrastruktúra önmagában például legalább 90 százalékos állapotban van. A többi tényező mindenekelőtt az engedélyeztetési folyamaton múlik, az meg leginkább a légi irányítás ügyének mihamarabbi tisztázásán.

Az új légikikötő a tízmillió fős éves forgalmat lebonyolító bukaresti Henri Coandă repülőtér pozícióját nem fogja veszélyeztetni és a hárommillió utast számláló kolozsváriét sem, inkább Nagyszebennel és Marosvásárhellyel konkurál.

A legnagyobb fogadható gép a Boeing–767-es lesz. A kifutópálya hossza nagyobb repülők érkeztetését is lehetővé tenné, a parkolóhelyek léptéke viszont nem.