A hetvenes években ökológia órán – mert ilyen is volt! – tanárom számomra akkor meredek kijelentést tett. Én, aki Arisztotelésszel vallottam, hogy sok minden van, ami csodálatos, de az embernél semmi sem csodálatosabb, megrökönyödtem azon, hogy a Homo sapienst a vírusokhoz hasonlította. Csak a parányi biológiai entitás és az ember teszi tönkre azt a gazdatestet, amelynek lététől az ő élete is függ – mondta.

Mára igazat kell adnom tanáromnak. Soha nem látott mértéket öltött a Föld tönkretétele az emberi mohóság, a profitszerzés és a fenntartható fejlődés téveszméje miatt.

Színből a világ vezetői is felismerték, hogy a saját sírunkat ássuk. Erre figyelmeztetett António Guterres ENSZ-főtitkár is a COP26 globális klímacsúcs nyitányán Glasgowban. De a felismeréstől a beismerésig hosszú az út! A fájdalmas és kényelmetlenséggel járó, sokba kerülő ellenlépésekig még hosszabb. Ráadásul sokan nem is akarnak erre az útra lépni.

Miként lehetne elérni, hogy a század végéig maximum 1,5 Celsius fokkal emelkedjen a Föld átlaghőmérséklete az ipari forradalom előtti szinthez képest? Ez a tét a glasgow-i klímacsúcson. Johan Rockström vezető klímakutató szerint az 1,5 fok „nem kitalált politikai szám, hanem a bolygó határértéke… még a töredékkel magasabb szám is veszélyes, mert visszafordíthatatlan változásokat okozhat az éghajlatban, például a grönlandi jég olvasásával”.

A megegyezés esélyeit latolgatva, felmerül a kérdés, hogy hogyan lehet alkut kötni, ha nincs ott Glasgowban a fő széndioxid-kibocsájtó Kína és negyedik helyen álló, fosszilis tüzelőanyag-exportőr Oroszország? Hszi Csinping kínai elnök azért maradt otthon, mert fél a koronavírustól. Vlagyimir Putyinnal pedig a demokrata vezetők nem akarnak szóba állni, noha jelentősen változott az orosz elnök a klímahelyzethez való hozzáállása.

Voltak más jelek is, amelyek a világ hatalmasságainak őszintetlenségére utaltak. Joe Biden amerikai elnök azt ígérte, hogy Amerikának „túláradó felelőssége van” és „példát fog mutatni”… elbóbiskolt. A Guardian című lap pedig megírta Joe Biden kormányzása első fél évében 2500 új olaj- és gázkutatási engedélyt adott ki, miközben Trumpnak ez kétszer annyi időbe telt.

És az is beszédes, hogy a résztvevők 400 magánrepülőgéppel érkeztek Glasgowba. Ez a 400 magángép megközelítőleg 13 ezer tonna szén-dioxidot eregetett a levegőbe, ami több, mint 1600 skót lakos éves kibocsátása. Mindez már csak amiatt sem mellékes, mert a klímaváltozás egyik fő tényezője éppen a nagy fokú légi forgalom, holott a glasgow-i klímacsúcs célja éppen az lenne, hogy kitalálják, miként kell visszatérni a 2015-ben Párizsban megcélzott keretekhez, ezáltal másfél fok alá szorítani a globális felmelegedés mértékét.

Talán nem ártana, ha az emberiség ráébredne, hogy a vírusnak nincs központi idegrendszere, az ember pedig van annyira intelligens, hogy okos is legyen.