Korlátozások léptek életbe több észak-olaszországi tartományban, miután az őszi időjárással ismét emelkedésnek indult az azonosított koronavírusos fertőzöttek napi száma. A római kormány az egészségügyi vészhelyzet meghosszabbítását mérlegeli legalább jövő tavaszig – jelentette ma az olasz sajtó. Az egészségügyi szakértők a hosszúra nyúlt nyár véget értével indokolják, hogy Olaszországban is elkezdett növekedni a napi esetszám.

A tartományi elnökök részleges felelősséggel vádolják az utóbbi hetekben tartott oltásellenes tüntetések résztvevőit is. Triesztben, ahol október közepétől mindennapossá váltak a kötelező védettség bevezetése miatti többezres demonstrációk, a prefektus betiltotta a tüntetést a város központi terén. A rendelkezés december 31-ig érvényes.

A szomszédos Veneto régió elnöke, Luca Zaia is bejelentette, hogy mostantól az utcai megmozdulásokat kizárólag szájmaszkviseléssel engedélyezi, és hasonlóan nyilatkozott Giuseppe Sala milánói polgármester, miután a több mint egy hónapja minden hétvégén megrendezett oltásellenes tüntetések résztvevői bármilyen óvintézkedés nélkül tartózkodnak tömegesen nyílt téren.