Kisméretű, moduláris atomreaktorokat illeszt energiatermelési rendszerébe 2028-ig Románia – ebben egyezett meg tegnap este Klaus Johannis államfő és John Kerry amerikai klímaügyi különmegbízott az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgowban zajló 26. ülésén. Johannis úgy nyilatkozott, Románia részt akar venni a kisméretű, moduláris atomreaktorok gyártásában a térségben, a szükséges szakmai felkészítésben, valamint ennek az új technológiának más országokban való alkalmazásában.

A beruházás 6 ezer új amerikai és román munkahely létesítését biztosítja, és a fejlesztés során ezek száma 30 ezerre bővíthető. Bukarest idén januárban kapott egy 1,27 millió dollár értékű vissza nem térítendő támogatást, hogy azonosítson lehetséges telepítési helyszíneket a moduláris atomreaktoroknak. A NuScale Power amerikai vállalat terméke karbonsemleges energiát biztosít, és olcsóbb megoldást kínál a gigawattos méretű atomerőművek létrehozásánál.

Egyelőre még sehol nem üzemelnek ilyen atomreaktorok.

Holnap Glasgowba utazik Virgil Popescu energiaügyi miniszter is, aki véglegesíti a moduláris atomreaktorok telepítéséről szóló megállapodást Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszterrel.