Nicolae Ciucă elárulta: a „matematikából” kiindulva döntött úgy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetősége, hogy vissza kell adnia kormányalakítási megbízását.

Hétfő esti nyilatkozatában a miniszterelnök-jelölt rámutatott: bízott benne, hogy sikerül megszereznie a kellő parlamenti támogatást a PNL és RMDSZ alkotta kisebbségi kormány beiktatásához, miután azonban a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is egyértelművé tette, hogy nem támogatja a kisebbségi kabinetet, a „matematikai valóság ismeretében” a kormányalakítási megbízás visszaadásról döntött a liberálisok vezetősége.

Hozzátette, továbbra is meggyőződése, hogy a parlamenti pártoknak a párbeszédre kell alapozniuk tevékenységüket. „Ismét felelősségre szólítok fel mindenkit, hogy létrehozzuk a kormány beiktatásához szükséges szilárd többséget” – fogalmazott.

Nicolae Ciucă hangsúlyozta, a kormányalakítási mozgástér növelése egy új kormányalakítási megbízást feltételez, és Klaus Iohannis államfő tiszte dönteni az új miniszterelnök-jelölt személyéről.

A PNL elnöke, Florin Cîţu közölte, a végrehajtó bizottság azt javasolja a kedden ülésező országos politikai bürónak, hogy ne ragaszkodjanak többé egy kisebbségi kormányhoz.