A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) továbbra is a PNL-USR-RMDSZ alkotta koalíció helyreállítását támogatja – jelentette be az alakulat hétfő este, miután a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök visszaadja kormányalakítási megbízását.

Közleményében az USR hangsúlyozta, hogy a jelenlegi politikai válság az eredeti kormánykoalíció mielőbbi helyreállításával oldható fel. „Romániának szilárd parlamenti többség által támogatott kormányra van szüksége az energia- és az egészségügyi válság megoldása érdekében” – szögezték le.

A közlemény szerint az USR a válság kirobbanása előtti kormánystruktúra megőrzését támogatja, hogy mielőbb beiktathassák az új kormányt, ugyanakkor szorgalmazni fogja egy „világos döntéshozatali mechanizmus” kidolgozását, amely biztosítéka lehet a stabil kormánynak és a működőképes parlamenti többségnek a 2024-es választásokig.

„Máris túl sok időt vesztegetett az ország egy olyan politikai válságra, amelynek semmi köze a polgárok jelenlegi valós problémáihoz” – olvasható a közleményben.