A járványgörbe tetőzéséről szóló hírekkel egy időben az – uniós zöld igazolvány használatának bevezetésekor hirtelen megugrott – oltakozási hajlandóság visszaesett.

Vasárnap átlépte a hétmilliót a beoltottak száma, így a beoltható (12 év feletti) lakosság átoltottsága meghaladta a 41 százalékot. A hatmilliós küszöböt október 18-án lépte át Románia. Kevesebb mint két hét alatt tehát több mint egymillió ember vette fel az oltást, vagyis ebben az időszakban több mint 75 ezerrel emelkedett naponta a beoltottak száma.

Az elmúlt hét végén azonban az újonnan beoltottak számának addig meredeken felfelé ívelő görbéje hanyatlani kezdett: a múlt heti százezret meghaladó csúcsértékek után szombaton már csak 57 ezren, vasárnap pedig 41 ezren jelentkeztek az első adag oltásra Romániában.

Az oltások és a halálesetek számának alakulása egyébként arra utal, hogy az oltások megugrása kevésbé függ össze a korlátozásokkal, és sokkal inkább a halálesetek megugrásával, illetve az azt kísérő vészjósló nyilatkozatokkal.