George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke közölte: már elkezdték az államelnök felfüggesztését támogató aláírásokat gyűjtését a képviselők és szenátorok körében, és állítólag ígéretet kaptak más pártok törvényhozóitól, hogy támogatják a kezdeményezést.

Az indítvány benyújtásához a törvényhozók harmadának kézjegyére, azaz 156 aláírásra van szükség. Az államfő felfüggesztését 234 szenátornak és képviselőnek kell megszavaznia. Ha ez megtörténik, az elnök menesztéséről vagy tisztségben maradásáról referendum dönt.

Az AUR társelnöke szerint az államfő leváltását az indokolja, hogy immár két ízben bízott meg kormányalakítással olyanokat, akiknek nem sikerült parlamenti többséget szerezniük. Ilyen esetben az alkotmány szerint előre hozott választásokat kellene kiírni. Mivel az elnök ezt nem teszi meg, azzal megsérti az alkotmányt – érvelt Simion hozzátéve, hogy terveik szerint az elnök leváltásáról szervezett népszavazással egy időben tarthatnák az előre hozott parlamenti választásokat.