Hivatalosan is jóváhagyták ma az Európai Unió tagállamainak gazdasági és pénzügyminiszterei Románia Helyreállítási és Reziliencia Programját, amelynek keretében 29,2 milliárd eurót hívhat le az ország – közölték európai források a CaleaEuropeană.ro portállal. A Gazdasági és Pénzügyi Tanács ugyanakkor jóváhagyta Észtország és Finnország reziliencia programját is.

A döntést követően Románia november-december folyamán 3,6 milliárd eurót hívhat le előfinanszírozásként, amely az országnak kiutalt meg nem téritendő összeg 13 százalékát jelenti. Az előfinanszírozást várhatóan négy héten belül hagyja jóvá véglegesen az Európai Bizottság.

Az Országos Helyreállítási és Reziliencia Terv keretében felhasználható összegek 41 százalékát zöld átállásra és 21 százalékát digitalizálásra fordítja az ország. A legnagyobb finanszírozást a szállításügy, az oktatás, az egészségügy, az épületek tatarozása, a helyi szintű zöld átállás és digitalizáció, illetve a közszolgálati rendszerek digitalizálása és az energiaügy kapja.