A bukarestiek 40 százaléka átalakítaná az egész lakását vagy legalább egy szobát a járvány miatt – derül ki az Arcady Studio belsőépítészeti vállalat elemzéséből. Az adatok szerint a fővárosiak 59 százaléka már változtatott valamit lakásán az elmúlt egy évben. Az elemzés szerint a fővárosiak leginkább életterüket akarták nagyobbítani (41%), illetve az erkély vagy más kültéri rész átalakításával új funkciókat ellátó – az otthoni munkához szükséges – helyiségeket hoztak létre (34%). A megkérdezettek 11 százaléka a természethez akart közelebb kerülni.

Az elégedetlenség okai között gyakran említették a lakás túlzsúfoltságát, a szűkös teret, a szükséges működési feltételek hiányát, illetve azt, hogy lakásuk nincs korszerűen van berendezve. A megkérdezettek 56 százaléka mondta azt, hogy saját lakásának hiányosságait (fali repedések, megkarcolt parkett vagy különböző hibák a simításokban) azért vette észre, mert több időt töltött otthon.

A megkérdezettek 42 százaléka belsőépítészhez fordulna a jövőben, annak ellenére, hogy úgy látja, saját maga is boldogulna a lakás átrendezésével. Ugyanakkor az alanyok többsége úgy véli, gyökeresen megváltoztatná lakását, amennyiben több pénz állna rendelkezésére.

A felmérésben résztvevők 54 százaléka saját tulajdonú lakásban vagy házban él, 46 százaléka bérlő vagy szüleivel, közeli rokonaival él.